top of page

"אתה מאחר, למה אתה לא גורב את הגרביים?!" - חמש טעויות שאנחנו עושים בניהול משא ומתן

זיהוי הרצונות והצרכים האמיתיים של הצדדים השונים במשא ומתן יכול לפתור את הקונפליקט בקלות יחסית, אבל יש להיערך למשא ומתן מראש. איך לתקשר עם בני אדם, פרק שביעי בסדרה. למעבר לכתבה באתר "הארץ"

בית הספר מתחיל ב-8:00, והשעה 7:50 כשאני רוצה שדוד בני בן התשע יצא מהבית לבית ספר, אבל הוא מזדחל עכשיו לעבר ארון הנעליים. הוא גורב גרב אחד. התפר הפנימי מציק לו. הוא מסובב קצת ואז העקב זז, הוא פושט את הגרב וגורב מחדש. אחרי כמה ניסיונות הוא מצליח להניח אותה על הרגל בצורה המניחה את דעתו, ועובר אל הגרב השני. ב-7:55. אני אומרת לו, "צא כבר מהבית". הגרב השני, יותר סרבני ואין מה לעשות מבחינתו ולבסוף הוא מחליט לקחת זוג אחר, לפתוח ולהוציא גרב אחר. הוא הולך לחדר להביא אותו, ואחרי ניסיון או שניים הגרביים סוף סוף נגרבים בהצלחה. עכשיו הוא גורב שני גרביים שונים והדילמה אם להחליף גם את הגרב הראשון בעיצומה.

7:59. "צא כבר מהבית!", אני צועקת. דוד מחליט להישאר עם הזוג המעורב. עכשיו נעליים. אלה כידוע כידוע מזיזות את הגרביים בתוך הנעל ויש לנעול אותן בזהירות רבה כדי לא להרוס את כל מה שהושג עד כה. מהרחוב ליד נשמע מרחוק צלצול בית הספר. אני מתיישבת על הרצפה עם דוד והנעליים ומתחילה (באיחור) את המשא והמתן על אורכו של האיחור ועל תזמון היציאה מהבית. 

מה ההבדל בין רצונות לצרכים?

בכתבות קודמות בחנו את השונות הטבעית בינינו, ואיך אפשר להתחיל לגשר עליה בעזרת טכניקה של "ראפּוֹר" (מצרפתית: rapport, כימיה בין אישית). בפרק הזה נברר איך מנהלים קונפליקט בהסתמך על המידע הזה באמצעות משא ומתן. זה רלוונטי גם למשא ומתן על גרביים, אבל גם לכל נושא אחר בעולם, בבית או בעבודה. 

לאורך היום אנחנו מנהלים למעשה עשרות משאים ומתנים, כמעט עם כל מי שאנחנו פוגשים. גם דיון בשאלה הרת הגורל "מה נאכל לצהריים במשרד" יכול להוות קרקע למשא ומתן יום יומי, כיוון שמשתתפים בו יותר מאדם אחד ולכל אחד מהמשתתפים רצונות וצרכים שונים. 

בכתבה זו נבחן מה ההבדל בין רצונות לצרכים ואיך הזיהוי שלהם מוביל למשא ומתן שיתופי (כזה שמוביל למצב Win-Win, בו שני הצדדים יוצאים מרוצים). כמו כן, נזהה את חמש הטעויות הנפוצות במשא ומתן. גם עקרונות התקשורת המקרבת שדנו בהם בפרק הקודם, הם עקרונות של משא ומתן הממוקד בצרכים ושיתוף פעולה. 

באחת הסצנות בסרט ל"זרום עם זה" (Just go with it) מ-2011 בכיכובו של אדם סנדלר וג'ניפר אניסטון יש סצינה שהיא שיעור במשא ומתן. בסצנה זו אפשר לזהות מהלך קצר וחד של משא ומתן לפי שלושה פרמטרים קלאסיים:

1. רצונות. מה בדיוק אני רוצה ומה הצד השני רוצה. דני (אדם סנדלר) רוצה שמגי (ביילי מדיסון) תגלם את הבת שלו, כדי להתקרב לאשה שהוא חושק בה.

Just Go with It

2. הסכם. החלטה מי מקבל מה. הוא מציע, היא מציעה חזרה, הם עושים "פינג פונג" ומגיעים להסכמה.

3. מה החלופה שיש לי? BATNA - Best alternative to a negotiated agreement. כלומר, עד לאן אני מוכנה להגיע במשא ומתן. בסוף הסצנה, דני ממש חושף את ה"בטנא" שלו, ואומר למגי "הייתי מסכים גם בסכום כזה וכזה, הייתי מוכן לרדת עד פה". גם מגי חושפת ומספרת מה האלטרנטיבה עליה היתה מוכנה להתפשר. 

בקונפליקטים רבים הבנת ההבדל בין רצונות וצרכים פותרת את הפלונטר. בסצנה מתוך "לזרום עם זה", הצורך של דני (סנדלר) הוא להרשים את האשה שבה הוא מעוניין, והוא יכול להגשים את הצורך הזה בכל מיני דרכים. הוא לא חייב להשתמש בשירותיה של מגי. זו לא הדרך היחידה בה היה יכול למלא את הצורך. 

קילפתי תפוז

הדוגמה הכי מוכרת להבדל בין רצונות לבין צרכים היא "משל התפוז" (או הדלעת, תלוי באיזו תרבות גדלתם). המשל מספר על שלושה אנשים שרוצים את התפוז האחרון שנותר ורבים עליו. אם מתבוננים ברצונות שלהם — שלושתם רוצים את התפוז. אין אופציה ששלושתם יקבלו תפוז כי יש רק תפוז אחד. מה שנקרא "משחק סכום אפס", מישהו ינצח והשאר יפסידו. 

אפשר לחלק את התפוז לשלושה חלקים שווים בפשרה מתבקשת, אבל בעצם כולם קצת יפסידו. בעולמות הגישור פתרון כזה נקרא Lose-Lose כי אף אחד לא יקבל את מה שהוא באמת מבקש. כשהשלושה מתעמקים בצרכים שמתחת לרצון, מתבהר שהם כן יכולים לחלוק את התפוז ולספק את הצרכים של כולם, כלומר מצב של Win-Win: אחד מתעניין בקליפה כדי להכין ממנה ריבה, השנייה מעוניינת לאכול את פלחי התפוז והשלישי צריך את גרעיני התפוז כדי לזרוע תפוזים לעונה הבאה. חלוקה יצירתית כזו, מתחשבת בצרכים ולא ברצונות ובכך מרחיבה את מרחב הפתרונות.  

 

מה זה "בטנא"?

אם נחזור רגע למציאות המתישה בשגרת הבוקר ואל דוגמת הנעליים: בחינה של "הרצון" מובילה למשחק סכום אפס, יש מנצח ומפסיד. או שבני יצא מהבית בזמן או שלא. התשובה היא דיכוטומית —  אני רוצה שהוא יגיע בזמן, הוא רוצה לסיים את עניין הנעליים בקצב שלו. אנחנו קווים מקבילים ורק אחד יכול לקבל את מבוקשו. 

לעומת זאת, בהסתכלות על הצורך, אנחנו עוברים לחשיבה "מקרבת". הצורך שלי באירוע יכול להיות מגוון: חינוך לעמידה בזמנים, סמכות ("אתה תתארגן בזמן כי אני אמרתי"). לצד הצרכים האלה יש לי גם צורך בחינוך לעצמאות, בנינוחות בהתארגנות הבוקר, בכבוד הדדי ואולי גם צורך שלי להגיע לאנשהו בשעה כלשהי. הצורך שלו יכול להיות עצמאות, נוחות, רגיעה, קבלה, אוטונומיה, תמיכה ועוד. 

חמש טעויות נפוצות במשא ומתן

1. להיתקע בשלב הרצונות בלי להתעמק בצרכים. זוהי טעות נפוצה. אם אנחנו דנים בצרכים הפנימיים ולא ברצונות "החיצוניים", יש לנו סיכוי גדול בהרבה להגיע לנקודת הצטלבות.  

2. לא לדעת בדיוק מה המטרה שלי. זה נשמע ממש בסיסי, אבל זו טעות משמעותית ורבים נכנסים למשא ומתן בלי לברר לעצמם מה חשוב להם בסיטואציה. זו טעות קלאסית כי אנחנו מגלים שקל להתעקש גם על מה שבכלל לא חשוב לנו וברוב המקרים זה קורה רק אחרי שהפסדנו. 

אחת המתאמנות  סיפרה לי השבוע שהיא "הפסידה" במשא ומתן עם הבת שלה על זמן ההתארגנות לפני היציאה מהבית להצגה, וכי האירוע נגמר בצעקות ובכי. בזמן שדיברנו, היא אמרה "כל מה שרציתי זה שתהיה לנו חוויה נעימה!". כשעצרנו רגע ושאלנו מה היתה המטרה שלה באותו בוקר, עלה שבאותו רגע היא לא באמת מיקדה את המשא ומתן בהשגת "חוויה נעימה", אלא היה לה מאוד חשוב "להגיע בזמן" וזו מטרה שונה בתכלית.    

3. לא להקשיב. כשאני מגיעה למשא ומתן מוכנה עם האג'נדה שלי בנאום סדור ולא מקשיבה לצד השני, יש סיכוי מעולה שאפספס את הצרכים שהצד השני מציג, ובין השורות גם את החלופה אליה הוא מוכן להגיע (ה"בטנא" שלו). בהרבה מקרים כשמאפשרים למי שמולי לדבר באופן שוטף, הוא יחשוף הרבה יותר ממה שנדמה לכם. 

4. לא להתאים את הציפיות שלי לאדם שמולי. לא מדובר על תיאום ציפיות, אלא על ההתאמה שאני עושה ביני לבין עצמי לפני המשא ומתן. אם אני לא מתאימה את הציפיות שלי לאדם שמולי וליחסים בינינו אני עלולה לפספס המון מהיתרון שלי. יש הבדל עצום בין משא ומתן עם הבת שלי בת העשר, כאשר מערכת היחסים שלנו חשובה לי והדיון בינינו הוא דיון חוזר, לבין משא ומתן ביני לבין המוקדנית של חברת האינטרנט, שהיא בת 20 פלוס, מערכת היחסים בינינו לא חשובה לי והדיון בינינו הוא חד פעמי, כך אני מקווה. התאמת ציפיות מתקשרת גם לנושא של הקשבה. כשאני מקשיבה היטב אני יכולה ללמוד מי מולי: מה חשוב לצד השני, מה באישיותו מביא אותו להתנהג ככה ומה הנקודה שתעזור לי לפצח את המשא ומתן. 

5. להתרגש יותר מדי. כשאנחנו נסערים מאוד רגשית אנחנו שוכחים מה חשוב לנו, נוטים לצאת מפרופורציות ולהצהיר הצהרות שלא נעמוד בהן. כמה מכם הצהירו שלא יבואו יותר לסבא וסבתא אם התנהגות כזו או אחרת יימשכו? כמה מאיתנו אמרו בראיון עבודה שבו התרגשנו מאוד, שבשמחה ניקח על עצמנו משימות כאלה ואחרות שאין לנו ידע או רצון לבצע? חשוב להישאר רגישים וקשובים לצרכים של האחר, אבל חשוב לחזור לפרופורציות בעזרת שאלות כמו "כמה זה חשוב?" או "האם זה יהיה חשוב גם בעוד שנה?". עוד דרך לשמור על הרגש בעוצמה נכונה היא לחזור למטרה שלשמה הגענו, עם השאלה "מה חשוב לי?" ו"האם אני מתעקש על משהו שקשור למטרה שלי?".

עשרה טיפים למשא ומתן

חזרה לגרביים. השאלה הראשונה והחשובה היא: מה המטרה שלי באירוע? משם ייגזר המו"מ ומשם נוכל לזהות מה ה"בטנא" (האלטרנטיבה שאני מוכנה לרדת אליה) וכן הלאה.

אם המטרה שלי היא ללמד את דוד להיות עצמאי בהתארגנות, אשחרר את נושא הזמנים. אני לא חייבת ללכת עם הראש בקיר ויכולה להעיר אותו רבע שעה קודם, אבל זה לא העניין – אני לוקחת בחשבון שאולי הוא יאחר. אני יכולה לאמן אותו בגריבת גרביים ונעילת נעלים אחר הצהריים ואני יכולה להחמיא לו כשהוא מצליח, ולהתייחס ספציפית לעצמאות שלו בתחום. אני לא יכולה לנזוף בו שלוקח לו נצח בבוקר – כי זמן הוא לא במטרה שלי פה. אני יכולה לנסח לי "בטנא" של בחירת גרביים עצמאית או גריבת גרביים בלי נעליים. המו"מ יתמקד במטרת העצמאות. משם אני אשאל את עצמי מה הצורך שלו? מה חשוב לו? הוא רוצה בכלל להיות עצמאי? מה הוא אומר כשאני מתייחסת לנושא העצמאות? וכאמור – כל זה מבלי להתרגש. אני זוכרת את הפרופורציה של העצמאות בנושא גרביים בגיל תשע, למול היקום כולו והחיים שלנו בפרט.

אם המטרה שלי היא להגיע בזמן – אתמקד בה. אני יכולה לקום יותר מוקדם, אני יכולה להעיר יותר מוקדם, לגרוב לו גרביים ונעליים בעצמי מיד אחרי שהוא לבוש. להזכיר לו שהמטרה שלנו היא להגיע בזמן ולקחת בחשבון שאני לא לוקחת שבויים. יוצאים בזמן גם עם סנדלים וגרביים בחורף (כן, זה קרה). אני אחשוב על הצרכים שלו ועל מה שחשוב לו, ואשאל אותו. אני אבדוק מה המשמעות מבחינתו של הגעה בזמן לכיתה. מה תהיה התועלת? מה תהיה התועלת עבור מה שחשוב לו? ושוב – אני מזכירה לי את הגודל של "להגיע בזמן לבית הספר" למול היחסים שלנו, ומי שאנחנו כמשפחה.

פורסם ב- 2.1.22, לחיצה על הלוגו למעבר לכתבה באתר

עיצוב ללא שם (2).png
bottom of page